czeskie rogaliki / pivni rohliky


Aby wyglądały na tak zrumienione, jak na zdjęciu, trzeba skórkę posmarować piwem wymieszanym z białkiem :) Można też utworzyć z tego ciasta pyszną pizzę lub pissaladière. Szybkie ciasto drożdżowo-piwne tego rodzaju zachowuje świeżość 1 dzień.
Gdy przeczytałam, że w Karkonoszach, po czeskiej stronie się takie rogaliki wytwarza, natychmiast znalazłam przepis i... już je jemy. Okazało się, że Czesi swoje ulubione rogale-paluchy produkują na drożdżach oraz piwie, czyli tak, jak u nas ostatnio chleb dyniowy. W schronisku czeskim na Śnieżce, Luczni Bouda na 1400 mnpm. można wykąpać się w piwie oraz zabrać na wycieczkę górską, piwne rogale, wypiekane według podobnej receptury.

składniki na 6-9 rogali czeskich oraz 1 szybką pizzę (ciasto na pizzę jest bardzo dobre i można zrobić ekspresowo)
● 0,5 kg mąki białej pszennej
● kilka garści mąki pszennej pełnoziarnistej (garść do ciasta i na stolnicę)
● 5,5 g drożdży instant expres (Alsa)
● 2 jajka
● 250 ml ciemnego piwa (u nas - marki PELFORTH, 6,5 procent)
- można użyć jasnego piwa, jak w oryginalnym czeskim przepisie
● szczypta soli (piwo jest lekko słone, wiec dodajemy mniej soli do ciasta chlebowego)
● 100 ml oleju
● 100 ml mleka lub letniej wody do zaczynu
● cukier biały lub trzcinowy na zaczyn - 1 łyżeczka
● kminek do posypania
● kilka garści płatków owsianych
przydatne:
● miska duża owalna z pokrywką
● płaska łopatka plastikowa
● dwie blaszki teflonowe grillowe wyłożone papierem
● forma okrągła do pizzy
● pędzelek

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ W misce do pracy, przygotowujemy zaczyn z drożdży, mleka letniego oraz cukru i odrobiny mąki.
2/ Gdy zaczyn bąbelkuje, dodajemy dwa żółtka i jedno białko
3/ Powoli wsypujemy mąkę, i, mieszając plastikową łopatką, dodajemy piwo o temperaturze pokojowej (może być jasne lub ciemne - wlewamy 200 ml, a resztę odlewamy do posmarowania), olej
4/ Wyrabiamy, zagarniając ciasto łopatką ze ścianek i odstawiamy pod przykryciem na 1-3 h.
5/ Bierzemy od razu z ciasta małą porcję i wrzucamy na stolnicę pokrytą mąką pełnoziarnistą, obtaczamy z obu stron, formujemy odpowiedni placek, do którego dodajemy nadzienie, np. typu pissaladière.
6/ Pizzę możemy upiec od razu, a następnie zabieramy się za rogale: pozostałe ciasto dzielimy na 9 równych części, z których robimy kulki, lekko obtaczając w mące (używam pełknoziarnistej oraz miałkiej białej).
7/ Po 10 minutach rozwałkowujemy każdą kuleczkę w formę elipsy i rolujemy krótszy brzeg, a następnie, dalej rolując, rozciągamy wzdłuż. zob. czeski filmik inspirujący
8/ Leciutko zaokrąglamy, smarujemy piwem wymieszanym z białkiem, posypujemy kminkiem i odstawiamy na blaszkach na kilkanaście minut, podgrzewając w tym czasie piec.
9/ Wstawiamy do nagrzanego pieca, na około 20 minut, jesli jest wyższa temperatura niż 20C lub dłużej: 25 -30 minut, zależnie od temperatury lub półki (najlepiej zacząć od górnej, sprawdzić po 25 minutach i ewentualnie do-rumienić na górnej).
10/ Studzimy i spożywamy - smakują właściwie ze wszelkim jadłem oraz napitkiem.


I N S P I R A C J E :
- czeski filmik poglądowy na youtube: rohlik - jak zawijać paluchy
- przepis po polsku na czeskie rogaliki
- przepis czeski na tradycyjne i bardzo lubiane u Czechów rogale rohliky

U W A G I :
- w tym przepisie najlepiej sprawdził się zaczyn z letniego mleka
- ciasto można podzielić na mniejsze porcje - wówczas rogale będą cieńsze, przypominające paluchy
- gdy podzieli się na większe porcje: 1 cieńsza pizza oraz 7 równych kulek, to rogale będą pulchniejsze
- świeżość utrzymują mniej więcej 1 dobę, trzeba przykrywać folią

Y O U  M I G H T  A L S O  L I K E :
Rogale czeskie na drożdżach i piwie szybko czerstwiały, dlatego odnalazłam ten mój wypróbowany przepis na rogaliki maślano-mleczne, które zachowują świeżość przynajmniej przez 3 dni...


rogale maślane inaczej - rogale maślano-mleczne na drożdżach, dłużej zachowujące świezość

/ min 3,5 h / 16 buns, 1 pizza / medium /

chleb na piwie z miąższem dyni - pyszny chleb w garnku rzymskim, urozmaicone miąższem dyni.
/ 15-24h / 1 loaf, 4 buns, 1 pizza / advanced /

babeczki bułeczki poranne - bułeczki z ciasta piwno-drożdżowo-dyniowego, pieczone w lekkich puszkach od konserw okazały się świetne. / 15-24h / advanced /

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy