kiszka kartoflana z marchewką

Tę tradycyjną potrawę podlaską, która zwykle zawiera ziemniaki tarte, cebulę oraz boczek z patelni, ulepszyłam dodatkiem marchewki. /2,5 h / 6 portions / easy /

W mojej kiszce ziemniaczanej użyłam grubego jelita, które okazało się wygodniejsze do nadziewania - można używać tylko łyżeczki, maszynka z zestawem do kiełbas nie jest konieczna.
składniki na 1 kiszkę, 2 placki ziemniaczane oraz 4 babeczki: 
● 4 spore ziemniaki surowe
● 3 ziemniaki ugotowane na miękko na parze
● 2 zwykłe cebule
● 1 jajo wiejskie
● 1,5 plastra słoniny (150g)
● 3 marchewki surowe
● łyżka oleju słonecznikowego na patelnię
● sól gruboziarnista z przyprawami
● pieprz czarny mielony
● majeranek suszony
● jelito wieprzowe długości około 30x7-8cm
● oliwa na naczynie żaroodporne
● kilka łyżek tłustego mleka do posmarowania w trakcie pieczenia
przydatne: 
● tarka drobna do warzyw lub robot
● igła z nitką bawełnianą
● naczynie żaroodporne lub blaszka
● wykałaczka do nakłuwania

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ obieramy ziemniaki i 3 gotujemy na parze, a w międzyczasie, 4 kartofle trzemy na tarce o drobnych oczkach, na przemian z cebulami, z których część nieścieralną można zostawić na patelnię
2/ odstawiamy tarte ziemniaki w naczyniu, aby puściły sok, obieramy marchewkę i zlewamy nadmiar soku skrobiowego z ziemniaków (pół szklanki)
3/ boczek tniemy na drobne kawałeczki i wrzucamy na patelnię, rozgrzaną z łyżką oleju, a gdy się wytopi trochę smalcu, dodajemy cebulę w kostkach (resztę tych skórek, które się nie starły)
4/ doprawiamy boczek z cebulą majerankiem (uwaga - zwykle jest solony, więc nie dodajemy soli) i warzymy pod przykryciem, aż uzyska aromat
5/ dodajemy łopatką cedzakową usmażony boczek i cebulę z pateni do masy tartych ziemniaków oraz marchwi, wbijamy jedno jajko i mieszamy
6/ przeciskamy praską 3 ugotowane ziemniaki, wymieszując z masą surowych warzyw
7/ doprawiamy pieprzem, solą aromatyzowaną oraz majerankiem i mieszamy czystemi rękoma, jak ciasto
8/ jelito zeszywamy z jednej strony, tworzac pętelkę i nakłądamy masę łyżeczką, pozostawiając 2-3 cm na zszycie
9/ zeszywamy jelito z drugiej strony, okręcając końcóweczkę
10/ kładziemy gotową kiszkę w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą i obtaczamy w oliwie takrze na wierzchu
11/ pieczemy około 1-1,5 h, nakłuwając z każdej strony, po 10 minutach pieczenia, a gdy odwrócimy, polewamy mlekiem - mozna też posmarowac pędzelkiem
12/ ja użyłam temperatury pieca, wzrastającej od 150°C do około 200°C (sprawdzone termometrem wewnątrz), ale przy bardziej wyrównanych temperaturach danie może być gotowe po około 1 godzinie
- najlepiej smakują nam grube plastry kiszki, odgrzewane na patelni
smacznego!

U W A G I :
- z tej porcji masy ziemniaczano-marchewkowej upiekłam także 4 babeczki kartoflane oraz dwa placki - warto na próbę usmażyc placki, aby sprawdzić, czy ciasto jest doprawione, a gdy nie można doczekać się babki, to w międzyczasie można przekąsić placki ziemniaczane :)
gdy nie mamy kiszki, możemy użyć foremek z małych puszek po konserwach!  smak jest zupełnie podobny
- babeczki oraz placki z tego przepisu mają trochę inny smak od poprzednich, bo nie zawierają mąki, tylko dodatek kartofli gotowanych na parze
- wraz z ziemniakami, ścieramy cebule, których zawartość sprawia, że masa ziemniaczana nie ciemnieje

I N S P I R A C J E :
Pan Krasnoludek bardzo rzeczowo pokazał, jak się robi tradycyjną kiszkę kartoflaną, na tym filmiku.
Bardzo inspirujący okazał się też przepis filmowy Kuchni Kwasiora, w którym Kwasior dzielnie starł ziemniaki na dworze we śniegu i upichcił kiszkę w grillu ogrodowym.

 Y O U  M I G H T  A L S O  L I K E :
babeczki ziemniaczane podlaskie Kuchnia podlaska oraz jedno z podstawowych jej dań, skłoniły mnie do tego przepisu na babeczki ziemniaczane, z marchewką. Babka ziemniaczanato nie wszystko! Można jeszcze upiec placki. / 1,5 h / 14 - 16 portions / easy /

Dania regionalne z tartych ziemniaków są popularne na Podlasiu i za wschodnią granicą, w kuchni białoruskiej. W oryginalnych przepisach, do babki czy kiszki ziemniaczanej, dodaje się dużo tłustego mięsa. Z dodatkiem śmietany, oraz surówki, dania z masy tartych ziemniaków, czasem wymieszanych z mąką, mogą stanowić samodzielny posiłek. Pochodzą z czasów, gdy mięso jadało się od święta, a formie odchudzonej, można przygotować taką babkę, lub kiszkę wyłącznie na warzywach. Ten filmik kuchni cerkiew pokazuje, jak wygląda przygotowanie oryginalnej babki ziemniaczanej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy