szynkowar rolada indyk-schab-śliwka

Pyszna rolada z escalopek indyczych, schabu, escalopek drobiowych, boczku oraz suszonych śliwek, może być podawana w plastrach, na gorąco do obiadu. / 12h / 4 portions / advanced /
składniki na pół garnuszka o pojemności 1,3 litra - 4 porcji:
● dwie duże piersi z indyka
● dwie piersi z kurczaka
● kawałek schabu
● 1 plaster boczku surowego
● około 10 suszonych śliwek wypestkowych
● 2 figi wypestkowane
● oliwa - esy floresy
● majeranek
● sól gruboziarnista z przyprawami
● pieprz czarny mielony
● ziele angielskie
przydatne:
● szynkowar nierdzewny o pojemności 1,3 litra
● worek foliowy skompletowany do szynkowaru
● garnek nierdzewny 3,5 litra lub wiekszy
● miska Zepter do przykrycia garnka
● termometr

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ mięso układamy kolejno na blacie, spryskując każdą część oliwą i posypujac przyprawami rozdrobnymi (sól aromatyzowana, pieprz, majeranek):
- piersi z indyka
- małe piersi z kurczaka
- plaster wędzonego boczku
- schab rozkrojony na pół
- oliwa oraz przyprawy na każdą część
2/ zwijamy mieso w roladę i pakujemy do worka w szynkowarze, który skręcamy, wypompowując powietrze
3/ na wierzch kładziemy ziele angielskie, majeranek i cząberek, dociskamy praską ze sprężyną i zamykamy garneczek
4/ odstawiamy mięso do lodówki lub na zimowy balkon, w marynacie z oliwy i przypraw na minimum 5 godzin lub więcej, czyli na 12 godzin nocnych (jak nie ma czasu, to na dłużej)
5/ wkładamy szynkowar do wiekszego garnka z wodą, przykrywającego mały w 90 procentach, lub całkiem, we wodzie o temperaturze około 85°C
6/ gotujemy co najmniej 2 godziny w temperaturze około 85°C, po czym schładzamy zamknięte naczynie, w zimnej wodzie lub we śniegu, przez około 20-30 minut
7/ trzymamy w chłodzie przez około 3 godziny, najlepiej we śniegu
8/ wyjmujemy z folii, kroimy na pół oraz na ćwiartki i konsumujemy na gorąco, odgrzewając na patelni, ze sosem naturalnym, wylanym z szynkowara
- można też odgrzać z bigosem lub inną kapustą, dodając kiszkę ziemniczaną w plastrach
- przechowujemy pod przykryciem, w lodówce lub na zimnym balkonie
- roladę trzeba spożyć w ciągu 3-4 dni, jeśli nie zawiera konserwantów!
smacznego!

U W A G I :
- ten rodzaj rolady jemy na gorąco, pasuje do bigosu oraz kiszki ziemniaczanej ale można też zjadać na kanapkach na zimno :)

Y O U  M I G H T  A L S O  L I K E :
rolada drobiowa indyk-mielone-kurczak-boczek to fajna wędlinka ziołowa, którą można zjeść na zimno lub na gorąco - nie peklowana chemicznie, więc szybko trzeba zjadać :)
gołąbki z szynkowaru o powalającym smaku, pełniejszym i doskonalszym, bo przygotowane poniżej temperatury 90°C; podane w sosie a'la ratatouille

I N S P I R A C J E :
Pan Krasnoludek pokazuje na filmiku, jak się robi takie szyneczki. Gdy nie dodajemy substancji konserwującej, kolor mięsa jest naturalnie beżowy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy