zupa dyniowa ze szpinakiem

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa dyniowa, urozmaicona dodatkiem szpinaku z jajkiem.
Składniki:
● 1/4 - 1/3 średniej dyni
● 1 szklanka mleka tłustego jak śmietana (wiejskie od krowy)
● sól gruboziarnista z przyprawami
● pieprz
● dodatkowo można użyć, zioła suszone: majeranek, cząber, lubczyk
● oliwa do zapiekania dyni
● trochę odparowanego szpinaku, przygotowywanego w ten sposób
● grzanki z chleba razowego
● ser żółty w cienkich plastrach lub tarty
przydatne:
● garnek Zepter z odkręconymi plastikami
Najlepiej użyć do zapiekania dyni garnka nierdzewnego, w którym nastepnie będzie się gotowac zupę, ale można też użyć naczynia żaroodpornego, a po upieczeniu przełożyć do garnka.


przygotowanie:
1/ wykrajamy kawałek dyni, myjemy, obieramy z tych części skóry które są zniszczone i dzielimy na mniejsze kawałki (w dyniach, pieczonych na zupę, po nowym roku, nie używam już skórki) 
2/ kroimy na grube kawałki, umieszczamy w garnku, obsypujemy solą aromatyzowaną oraz pieprzem, polewamy oliwą lub olejem i mieszamy
3/ zapiekamy i podgrzewamy w piekarniku do miękkości
- można wyjąć z pieca, ustawić na płycie kuchenek, przykryć garnek i podgotować
- kawałki dyni powinny byc tak miękkie, że ubija się je na puch widelcem 
4/ rozgniatamy dynię w garnku za pomocą dwóch złączonych widelców lub tłuczka do ziemniaków - można też trzepaczką
5/ gorącą zupę nakładamy do miseczek i dodajemy po łyżce szpinaku
6/ dodajemy po kilka plasterków sera oraz grzanki lub kawalki chleba
7/ jemy gorące, jest bardzo pożywne!
smacznego!

Y O U  M I G H T  A L S O  L I K E :
● 1/3 dużej dyni
● szklanka mleka kremowego
● sól, pieprz, papryka słodka, prowansalskie
● zielenina: seler ● oliwa, cebula

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy