rogale maślane inaczej


Rogale czeskie na drożdżach i piwie szybko czerstwiały, dlatego odnalazłam ten mój wypróbowany przepis na rogaliki maślano-mleczne, które zachowują świeżość przynajmniej przez 3 dni... Czesi produkują paluchy rogalikowe, lekko zaookrąglone lub całkiem proste. Ten przepis łączy w sobie obie metody. Pyszny kminek w środku oraz sól gruboziarnista na wierzchu czyni ten rogalik bardzo apetycznym. Na zdjęciu powyżej: nadzienie pasztetem pieczonym.


Podane proporcje wystarczają, na 7-14 rogali, drożdżówkę słodką z wiśniami oraz 1 szybką pizzę (ze wszystkiego co drożdżowe i wyrasta, robię w międzyczasie pizzę!.. oraz czasem słodką drożdżówkę) można też przygotować paszteciki z nadzieniem pieczonym lub rogale z jabłkami na słodko.


Ciasto maślano-mleczne, lekko słodkie, na drożdżach, ładnie wyrasta. Można z niego na prędce ulepić 2-3 paluchowe rogale na obiad, lecz ciasto najlepsze jest gdy sobie postoi pod przykryciem ze 3 godziny lub przez noc. Wybija się wówczas gazy, przerabia, a wypieki są bardziej wyrośnięte i trwałe.

Składniki:
● 1 kg mąki białej pszennej
● kilka garści mąki pszennej pełnoziarnistej (garść do ciasta i na stolnicę)
● 5,5 g drożdży instant expres lub zwykłych w proszku (Alsa)
● 3 jajka
● 75 dkg masła
● 1,5 szklanki mleka ze śmietaną wiejskiego
● 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego na zaczyn

dodatki:
● sól gruboziarnista smakowa do rogali słonych
● kminek do posypania
● mleko do posmarowania (mogą też być żółtka)
● kilka łyżeczek cukru do słodkich wypieków typu bułki z nadzieniem
● cukier waniliowy do słodkich rogali lub ciasta drodżowego
● cynamon
● dodatki na pizzę lub pissaladière (sos pomidorowy, cebula, papryka, ser, anchois)

przydatne:
● miska duża owalna z pokrywką
● płaska łopatka plastikowa
● dwie blaszki teflonowe grillowe wyłożone papierem
● forma okrągła do pizzy
● pędzelek
● trzepaczka


Na zdjęciu powyżej: najszybsze rogaliki drożdżowe do obiadu, które można ulepić w ciągu godziny. Trochę się spiekły, ale były bardzo chrupkie.

P R Z Y G O T O W A N I E

1/ Przesiewamy większą część mąki do miski i wrzucamy jej garść do zaczynu z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki cukru.

2/ Podgrzewamy 50 dkg masła, 1 szklankę mleka wiejskiego, wlewamy do mąki, robiąc dołek.
3/ Ubijamy jajka trzepaczką, a gdy zaczyn bąbelkuje, wlewamy go oraz pianę jajeczną, do miski z przesianą mąką.
4/ Wyrabiamy ciasto, rozgrzewając jeszcze 25 dkg masła w mikrofali i zagniatamy z dodatkowym tłuszczem, dodając w miarę potrzeby mąkę białą oraz gruboziarnistą.
5/ Zgrabny placek odstawiamy pod wypukłym przykryciem, do wyrośnięcia.
6/ Po około godzinie (45 min.) można wziąć z ciasta te kawałki, które są najpotrzebniejsze, na dzisiejsze wypieki: słodki placek, pizzę oraz rogale słone do obiadu. Resztę ciasta można zostawić na dłuższe wyrastanie, pod przykryciem i przygotować po obiedzie.
7/ Bierzemy kawałek ciasta, z którego robimy wałek i dzielimy na 3 części, które formujemy jak kulki, mieszczące się w dłoni.
8/ Rozpłaszczamy kulki i wałkujemy na kształt elips, o grubości mniejszej niż pół centymetra.
9/ Smarujemy mlekiem i posypujemy kminkiem.
10/ Zwijamy po mniejszym brzegu, a następnie zlepiamy i wałkujemy, rozciągając na ile sie da, tak jak na tym filmiku... Następnie lekko zawijamy, jak bumerang.
11/ Układamy na blaszce teflonowej, najlepiej grillowej, zabezpieczonej papierem piekarniczym i odstawiamy w ciepłe miejsce (może być na kratce nad kuchnią żeliwną), do wyrośnięcia.
12/ Smarujemy od góry mlekiem i posypujemy solą gruboziarnistą o smaku czosnkowym.
13/ Pieczemy po 10-20 minutach w temperaturze 180-200°C, aż się ładnie zrumienią.
14/ Podajemy gorące do obiadu. Resztę rogali można przygotować po obiedzie, wtedy bedą bardziej pulchne!


Według tego przepisu można przygotować paszteciki z nadzienim typu pasztet pieczony lub kapusta iszona zasmażana, posmarowane śmietaną i posypane kminkiem. Bułki słodkie z jabłkiem smarujemy wewnątrz mlekiem, dajemy farsz, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie składamy w kopertę.


Z tego samego ciasta można zrobić świetne koperciki nadziewane  podsmażaną kiszoną kapustą, doprawioną sosem pomidorowym. Posmarowane mlekim i posypane kminkiem, ładnie się rumienią.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy