Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!



Farba cebulowa do jajek, jak zwykle się sprawdziła. W tym roku moczyliśmy w niej wydmuszki. Suche skórki zwykłej cebuli należy podgotować we wodzie, a następnie przestudzić. Pisanki zanurzamy w zimnym roztworze farby, który następnie podgrzewamy. Pozostawiamy do ostudzenia i zafarbowania na 12-24h. Im dłużej, tym kolor jest bardziej intensywny.


Ponawlekane na wstążeczki, kolorowe wydmuszki tworzą ładne ozdoby wielkanocne. We wodzie z farbą, można także ugotować jaja na twardo, są one jednak mniej trwałą ozdobą wielkanocną niż wydmuszki. Wzorki, wykonywane za pomocą roztopionego wosku, na skorupce czystego jajka gotowanego, ukazują się kontrastowo po zanurzeniu we farbie cebulowej.


Gdy na dworze pojawiły się pierwsze żonkile, umieściłam je w ziemi wraz z cebulkami i zastąpiły krokusy. Żonkile dłużej trzymają się w doniczce.



Wczesno-wiosenne kwiaty cebulkowe, takie jak zawilce greckie można umieścić w szklanym naczyniu z ziemią, aby zdobiły stół, na którym w Święta Wielkanocne pojawiły się, tradycyjnie, jajka z majonezem i szczypiorkiem oraz żurek...


Składniki:
● kawałek mięsa z kością
● biała kiełbasa ziołowa
● zakwas żytni
● 2-3 plastry surowego boczku
● marchewka● pory zielone● zielony seler i koper● liście laurowe
● cebula
● 1 ząbek czosnku
● 1-2 kwaśne jabłka
● sól, pieprz, majeranek, papryka, ziele angielskie

przydatne:
● robot kuchenny rozdrabniający
● garnek nierdzewny z grubym dnem● naczynie żaroodporne z pokrywką

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ dzień wcześniej, wkładamy do garnka z wodą kawałek mięsa z kością gotujemy pod przykryciem, z dodatkiem soli, pieprzu i ziół
2/ surową białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą i wyłożonym cebulą z majerankiem i lisćmi laurowymi
3/ dodajemy pokrojone jabłko oraz, na wierzch, pokrojony na kawałeczki boczek
- jeśli kiełbasa jest doprawiona, to nie używamy soli ani pieprzu
- można użyć majeranku i wymieszać z jabłkiem
4/ pieczemy pod przykryciem, około 1-2 h, zależnie od temperatury pieca, obracając kiełbasę podczas pieczenia, aby była zrumieniona, a jabłka miękkie
- można dopiec w odkrytym naczyniu, około 15 minut
5/ do wywaru mięsnego dodajemy marchewkę, pory, koper mrożony, zieleninę (lub ewentualnie całą włoszczyznę, jeśli mamy)
6/ gdy jest podgotowane, wrzucamy całą zawartość naczynia żaroodpornego, z jabłkami, liśćmi laurowymi, cebulą oraz pieczoną kiełbasą i podgotowujemy około 10-15 minut
7/ odkładamy na bok kiełbasę, liście laurowe ora ziele angielskie i przelewamy zawartość do robota miksującego
8/ zmiksowaną masę przekładamy do garnka
9/ odlewamy szklankę zupy, dodajemy żur, i mieszamy z całością
10/ dorzucamy listki, ziele oraz pokrojoną kiełbasę i podajemy 


(można też wkroić ugotowane jajko, chyba że akurat jest podawane z majonezem)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy