kuleczki rybne panierowane


Pyszne, proste w wykonaniu kuleczki z dorsza lub morszczuka, zmiksowanego z jajami, oliwą, przyprawami i okruchami chleba. Smażone w panierce na patelni są świetnym daniem obiadowym. /45 min. / 4 dinner portions / easy /


Składniki:
● 2 filety rybne z morszczuka lub dorsza (ok. 500g)
● 2 jaja wiejskie
● 2-3 garści okruchów z chleba (zebranych przy krojeniu na kromki)
● 1 ząbek czosnku
● młode liście chrzanu lub inna zielenina
● es-flores oliwy z oliwek
● sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek w proszku

dodatki:
● mąka pełnoziarnista 2000 do panierki
● olej do smażenia
● zielona pietruszka do dekoracji

przydatne:
● robot kuchenny rozdrabniający
● patelnia kamienna
● papier odsączający tluszcz

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ filety rybne bez ości wrzucamy do miski rozdrabniacza
2/ dodajemy jajka, okruchy chleba, czosnek, oliwę oraz przyprawy i miksujemy
3/ młode pędy chrzanu lub inne zielone przyprawy drobno siekamy i dodajemy do masy, a następnie mieszamy w malakserze
4/ rozgrzewamy olej na patelni, a w międzyczasie talerz z mąką do paninerowania
5/ lepimy kulki z masy rybnej i obtaczamy w mące, a następnie wrzucamy na gorący olej
6/ smażymy na złoto, początkowo pod przykryciem, a następnie odkrywając pokrywkę po obróceniu
7/ odsączamy tłuszcz na papierze i podajemy, z dodatkiem ziemniaków purée lub dyni w śmietanie

SMACZNEGO!

Y O U  M I G H T  A L S O  L I K E :


kotlety rybno-jajeczne

W tych kotletach zmieliłam ryby, jajka na twardo, bułkę sparzoną wodą, jajka surowe, szczypior oraz pietruszkę. Obtoczone w drobnej panierce z tartej bułki, moje nowo wymyslone kotlety rybne, smakowały niezwykle wykwintnie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy