polish leczo


Proste leczo na kiełbaskach, cebuli, z dodatkiem papryki oraz sosu pomidorowego i ratatouille ze słoika. Można, acz niekoniecznie, dodać makaron dowolnego rodzaju. Myśmy mieli spagetii, które z powodzeniem dodałam do tego dania, posypując tartym serem. Bardzo sycący posiłek na lunch lub późne śniadanie.


Składniki:
● 6 cienkich surowych kiełbasek (takich jak na grilla)
● 1 duża cebula
● 3 połówki różnokolorowych papryk
● olej na patelnię
● zielenina typu: lebiodka, dziki tymianek, jasnota biała, koperek, pietruszka
● słoik sosu pomidorowego lub świeże pomidory oraz przecier
● słoik ratouille wekowanego lub świeże kabaczki

● sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, czosnek staropolski w proszku

dodatki:
● miska ugotowanego wcześniej makaronu spagetti
● tarty żółty ser
● kilka listków świeżej bazylii

przydatne:
● patelnia-rondel nierdzewny

P R Z Y G O T O W A N I E
1/ Kiełbaski wrzucamy na gorący olej i po obsmażeniu na złoto z obu stron, dodajemy cebulkę w talarkach oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę (jeśli mamy świeże cukinie). Posypujemy ziołami i przyprawami.
2/ Dodajemy sos pomidorowy wekowany (lub świeże pomidory oraz przecier), ratatouille wekowane (albo wcześniej, wraz z paprykami, świeże cukinie) i dusimy pod przykryciem.
3/ Gdy jest podgotowane, wrzucamy świeże zioła i mieszamy.
4/ Dodajemy makaron, dodatkowo sos pomidorowy, jeśli potrzeba (chyba, że była wcześniej odpowiednia ilość pomidorów).
5/ Dodajemy świeżo posiekaną bazylię i posypujemy startym serem żółtym.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wesołych Świąt Wielkanocnych 2018!

dynie sie psują! jak zużyć nadgniłe owoce...

zimowe krajobrazy